Mielenterveys- ja päihdeongelmat yhdessä

Lähde: Hoitajana mielenterveys- ja päihdetyössä. -Jan Holmberg

Mielenterveys- ja päihdeongelmien yhteisesiintyvyys

Aikuisten mielenterveys- ja päihdehäiriöiden yhteisesiintyvyyttä kuvaavissa kliinisissä tutkimuksissa noin puolella päihteitä käyttävistä ihmisistä on persoonallisuushäiriö. Toisena tulevat mielialahäiriöt, joista yleisimpiä ovat masennus ja ahdistuneisuus ja niihin liittyvä unettomuus.  Kolmas ryhmä on psykoottiset häiriöt, joille ominaista ovat mm. hyvin outo ja kummallinen puhe tai käytös, harha-aistimukset, harhaluulot sekä kuulo-, näkö-, haju- tai kosketusharhat.

Esiintyvyys prosenteissa 

Kansainvälisten tutkimusten mukaan päihderiippuvuutta sairastavista 50–80 prosentilla on samanaikaisia mielenterveyden sairauksia. 

Euroopassa tehtyjen tutkimusten mukaan huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneista potilaista 30–90 prosentilla on samanaikaisia psykiatrisia sairauksia. 

Huom! Alkoholin liikakäyttö aiheuttaa yleensä aina masennusta, ahdistusta ja unettomuutta. Kun käyttö loppuu, oireet helpottuvat tai häviävät. 

Vastaavasti mielenterveyspotilaista päihteiden ongelmakäyttöä on 40–80 prosentilla.

Huom! Kaksoisdiagnoosipotilaalla on päihteidenkäytön vaikutuksista riippumaton psykiatrinen sairaus, jonka oireet eivät häviä pitkänkään raittiuden jälkeen.

Esiintyvyyslukuja on vaikea ilmoittaa täsmällisesti. Esimerkiksi masennuksen ja päihteiden väärinkäytön esiintyvyyden voidaan kansainvälisissä tutkimuksissa todeta olevan 12–80 prosenttia. 

Kaksoisdiagnoosi enemmän sääntö kuin poikkeus

Yllä mainittujen lukujen valossa voidaan sanoa, että mielenterveysongelmaisista noin 60 prosenttia kärsii samanaikaisista päihdeongelmista. Vastaavasti noin 60 prosenttia päihdeongelmaisista kärsii samanaikaisista mielenterveydenhäiriöistä.


Mielenterveys- ja päihdehäiriö yhdessä ei ole sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden keskuudessa poikkeus vaan pikemminkin sääntö. On lähes mahdotonta puhua päihteiden väärinkäytöstä ilman keskustelun kääntymistä mielenterveyden ongelmiin, häiriöihin tai sairauksiin, tai päinvastoin.

"Tuntuu kuin kaksoisdiagnoosin kanssa painivat muodostaisivat heimon, jota ei psykiatrisella tai päihdepolilla tunneta." - Eija Inkeri Kallasuo, Espoon Mielenterveys- ja päihdepalveluiden päällikkö. 
.

Kommentit

  1. Tärkeää asiaa, kiitos kun jaoit. Minun läheisellä on päihderiippuvuus. Hän ei siihen ole vielä apua hakenut, eikä ole oikein innoissaan ajatuksesta. Toivon, että muutos kuitenkin tapahtuu pian. Uskon, että hänellä myös on jonkinlaisia mielenterveysongelmia. https://muutosmatkaoy.fi/avopalvelut/paihdetyo

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito