Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Tehtyjen tutkimusten mukaan, yli puolella kaksisuuntaista ja masennusta sairastavilla on alkoholin ongelmakäyttöä. Kaksisuuntaista sairastavilla pienetkin alkoholimäärät voivat vaikuttaa haitallisesti mielialojen säätelyyn. Alkoholi ja muut päihteet heikentävät lääkkeiden vaikutusta samalla kun se aiheuttavat ja pahentavat masennus- ja maniaoireita.

Alkoholi ja masennus

Masennuksen syvyyksissä ihminen voi etsiä pakonomaisesti mitä tahansa keinoa ulos synkkyydestä. Joillekin alkoholi on yksi harvoista ilon ja mielihyvän lähteistä, jolloin houkutusta voi olla vaikea vastustaa. 

Alkoholi on kuitenkin huono lääke, sillä lopulta se laskee mielialaa entisestään ja lisää ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Päihteiden käytöstä ja masennuksesta puhuttaessa erotetaan ensisijainen ja toissijainen masennus. 

Masennus on ensisijaista, jos on esiintynyt jo ennen päihteiden käyttöä ja toissijaista kun se on kehittynyt päihteiden käytön seurauksena. 

Alkoholi ja mania 

Kuplivan riemukas olo, tunne että pystyy mihin vaan, toisaalta monilla ärtyneisyys ja riidanhaluisuus – mania muistuttaa jo sinänsä nousuhumalaa. Kuten humalassa, maaninen ihminen voi olla hillitön aivan kaikessa; rahan käytössä, seksuaalisesti, juomisessa, ja siinä miten kohtelee toisia ihmisiä. Toisaalta alkoholi rauhoittaa ja tasaa maniaan liittyviä ylikierroksia mutta usein myös voimistaa ja pahentaa näitä manian oireita.

Alkoholi, uni ja mania 

Alkoholi huonontaa unen laatua, joka kiihdyttää manian oireita entisestään. Alkoholinkäytöstä ja maniasta tuleekin helposti itseään syöttävä kierre, jota on vaikea pysäyttää. 

Toiset hakevat alkoholista helpotusta maniaan liittyvään ärtyneisyyteen, kireyden tunteeseen ja rauhattomuuteen. Alkoholi voi rauhoittaa tai kiihdyttää. Se myös alentaa manian jo valmiiksi heikentävää harkintakykyä ja impulssikontrollia.

Humaltuminen lisää ärsyyntymisherkkyyttä, riitoihin, ja yhdistettynä maniaan, jopa fyysisiin tappeluihin. Maanisena ja päihtyneenä tehdyillä teoilla voi olla kauaskantoisia seurauksia, kuten parisuhteen katkeaminen, vahinkoraskaus, taloudelliset ongelmat ja/tai työpaikan tai ajokortin menetys. 

.

Kommentit

  1. Onko tällaisessa tilanteessa esimerkiksi alkolukon asennus hyödyllinen menetelmä? Etenkin jos on maniaa, kerroit että kierre voi alkaa joka mahdollisesti voi johtaa jopa ajokortin menetykseen. Voi olla raskasta elää tällaisen kierteen kanssa, jos on riskiksi itselleen ja muille. Kiitos jakamisesta, tämä on tärkeää asiaa. http://www.viestipaja.fi/autovarustelut-henkiloautoihin/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito