En häpeä kaksoisongelmaani

Apu Terveys 4/2015 * Teksti: Maaret Vuoristo * Kuva: Kari Kaipainen

Eniten Tom Merilahtea on auttanut se, että hän on myöntänyt ja hyväksynyt kaksisuuntaisen mielialahäiriönsä ja siihen tiukasti kytkeytyneen päihdeongelman.

Lentokoneessa, matkalla Alpeille, talvella 1986 Italiassa tutuksi tullut laskettelukaveri tokaisee Tompalle että on tullut siihen lopputulokseen, että tämä oli edellisenä talvena ollut lumilla ja kylillä kiitäessään täysin maaninessa tilassa. 

Tom ei pahastu kaverin sanoista, sillä hän on itsekin tiedostanut, ettei päässä ole kaikki kunnossa. Välillä hänellä menee miljoonaa, ja välillä hän vajoaa syvälle suohon, josta nouseminen tuntuu ylivoimaiselta.

Tom ei kuitenkaan koe tarvitsevansa apua, koska erityisesti hypomaanisessa tilassa ollessaan hän tuntee itsensä voittamattomaksi. Hän on täynnä energiaa, idearikas ja aikaansaava. Unen tarve on minimaalinen. 

Koska lomilla, suksilla ja kylillä ei kysellä, mikä kukin on ammatiltaan, keskusteluissa käy vasta myöhemmin ilmi, että skimbakaveri on yksi silloisen Lapinlahden sairaalan ylilääkäri ja psykiatrian erikoislääkäri Jukka Karassaari (R.I.P.)


Lue koko artikkeli:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito