Hypomaaninen Flow


Hypomaaninen flow on luomani käsite, jonka taustalla on pitkä työkokemukseni yrittäjänä, projektijohtajana ja markkinointiviestinnän ammattilaisena sekä samanaikainen kaksisuuntainen mielialahäiriö, jonka yksi ilmenemismuoto on hypomania.

Käsite perustuu toimintaani 90-luvun alusta alkaen, jolloin koin olleeni jatkuvassa Hypomaanisessa flow-tilassa. Ideoin, suunnittelin ja toteutin samanaikaisesti useita onnistuneita projekteja ja toimeksiantoja.

Uudet ideat, asioiden luova yhdistelykyky ja energia jatkui kuukausitolkulla ja uusiutui riittävän levon jälkeen. Mielipuolinen vääntäminen johti vähitellen uupumukseen ja lopulta totaaliseen loppuun palamiseen vuonna 1998.


Hypomaaninen flow on jokapäiväinen tavoitetila. Se on mielentila, jolloin kaikki tuntuu sujuvan kuin itsestään. 
Energiaa on kuin voimalaitoksessa, uusien ideoiden luominen ja konseptien kehittäminen tuntuu sujuvan kuin tyhjää vaan. 


Erilaisten asioiden, osatekijöiden ja konseptien sekä yritysten ja median lähtökohtien ja tavoitteiden yhdistäminen toinen toistaan tukeviksi kokonaisuuksiksi syntyy kuin luonnostaan. Keskittymiskyky on huipussaan.

Hypomaanisessa flow-tilassa vallitsee täydellinen keskittyminen käsillä olevaan asiaan. Tyypillistä on niin täydellinen uppoutuminen, että jopa käsitys itsestä tai ajan kulusta katoaa. 

Tuloksena on taivaallinen läsnäolon tunne – tunne siitä, että kaikki vain sujuu ja onnistuu. 

On tärkeää, että uuden luomisen vimma ja motivaatio lähtevät omasta itsestä, jolloin sisäinen motivaatio ja toiminnan merkitys liittyy johonkin suurempaan päämäärään.

Hypomaaniseen flow-tilaan pääsee helpoiten silloin, kun koet tekeväsi jotakin merkityksellistä. Merkityksellisyyden tunne nousee siitä, että pystyt työskentelemään ja tuottamaan arvokkaita tuloksia niin itsellesi kuin muille.

Hypomaanisessa flow-tilassa, jossa realiteetit pysyvät hallinnassa, on myös riskinsä. Joskus valtava ideatulva saattaa johtaa todellisuuden ja epätodellisuuden rajamaille, jolloin ylilyönnit ovat mahdollisia. Tätä vältän ottamalla lääkkeeni säännöllisesti kello 20:00 joka ikinen ilta, voidakseni nukkua, levätä ja koota energiaa tulevan päivän koitoksiin.


Vaikka parhaimmat ideat ja konseptit syntyvät monesti juuri hypomanian ja manian raja-alueella, ylikierrosten ja yliampumisen riski on olemassa. Silloin voit ajautua tilanteeseen, jossa lukuisista eri osa-alueista ja tekijöistä koostuva kokonaisuus menee yli hilseen, eikä enää ole muiden ymmärrettävissä.

Vasta kun annat toiminnallesi rakenteen, josta olet itse tietoinen, näet kirkkaasti toiminnan tarkkarajaiset päämäärät ja tunnistat pienimmistäkin toimista, milloin olet onnistunut.

Tähtäimessä Flow

Hypomaaninen Flow-tila on saavutettavissa, kun tehtävä on riittävän innostava ja haasteellinen, voimavarat ovat riittävät, tekemisessä on jatkuva hallinnan tunne ja kun keskittyminen kohdistuu itse toimintaan. 

Sisäinen motivaatio ja tekemisen ilo ovat oman onnistumiseni edellytys.
Flow-tila ei tule sitä etsimällä, vaan tekemällä asioita, jotka ovat meille tärkeitä, kiinnostavia, innostavia ja joihin meillä on tarvittavat taidot. Omalla kohdallani lähtökohtana on aina vahva, sisäinen motivaatio ja se, että teen asioita enemmän itselleni kuin muille. 

Jos tiedot tai taidot loppuvat, niitä voi aina hankkia lisää. Opiskelu on elinikäinen prosessi. Tärkeää on nauttia juuri siitä hetkestä ja tehtävästä, joka meillä on käsillä. Flow on minun tavoitetila, jolla tähtään intensiivisesti luovaan ajatteluun, uusien ideoiden luomiseen, konseptien kehittämiseen ja erilaisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Pysymällä muiden määrittelemissä viitekehyksissä voit saavuttaa hyviä tuloksia. Astumalla näiden rajojen yli, voit saavuttaa jotain ennennäkemättömän briljanttia. Tämä on mahdollista vain, jos toiminta, johon olet myötävaikuttanut, johtaa pitkällä tähtäimellä lopputuloksiin, jotka käyvät yksiin oman arvomaailmasi kanssa.

Lopuksi

Hypomaanisen jakson aikana voi tuntea erittäin voimakasta ja epärealistista hyvää oloa useita viikkoja, tai kuukausia, jopa pidempään. Kun vahva sisäinen motivaatio ja tekemisen ilo valtaavat mielen, suuretkin tavoitteet ovat ylitettävissä.

Ps. Flow:n vastakohtia on kaksi: tylsistyminen ja turhautuminen..

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito