Kapeakatseisuus ja lääkevastaisuus


KANNANOTTO

Savon Sanomat, alkuperäinen: Alkoholismia hoidetaan Suomessa heikoin tuloksi ja kalliisti.

Sanotaan että alkoholistit löytävät aina syyn juomiseen. Mutta löytävätkö alkoholismia hoitavat tahot ihmisten alkoholiriippuvuuteen johtaneet syyt? Tuskinpa, koska alkoholismiin johtaneita syitä ei esimerkiksi päihdepoliklinikalla kartoiteta millään tavalla.

Alkoholismi on harvoin päihdeongelmaisen ainoa ongelma. Se on sairaus, johon liittyy useimmiten muita psyykkisiä oireita ja häiriöitä, kuten unettomuutta, ahdistuneisuutta ja masennusta.

Ongelmana on myös suomalaisen päihde- ja psykiatrisen hoidon eriytyneisyys. Päihdehoidon heikot tulokset ja suuret kustannukset liittyvät varmasti juuri tähän epäkohtaan. Jos päihde- ja mielenterveysongelmia ei hoideta samanaikaisesti, kumpaankaan ongelmaan on turha odottaa apua.

Minua ihmetyttää suuresti artikkelissa esille tuleva lääkevastaisuus alkoholismin hoidossa. Tämä ihmetyttää, koska alkoholismin hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ei edes ole olemassa.

Päihdeterapeutti Kalervo Koskela mainitsee artikkelissa lääkekeskeisen hoidon ja lääkereseptit kielteisessä mielessä. Hän toivoo että alkoholismia ei hoidettaisi lääkkeillä vaan ammatillisella tuella. Samassa artikkelissa Päihderiippuvaiset ry:n puheenjohtaja Tarja Orre toteaa, että alkoholismia ei voi hoitaa lääkkeillä.


Kun Aki ei saanut tarvitsemaansa hoitoa...
Kokemukseni ja näkemykseni mukaan, lääkkeitä käytetään lähinnä alkoholinkäytön seurauksiin, kuten yllämainitut psyykkiset oireet, ongelmat ja sairaudet. 

Tästä haluan poissulkea Antabuksen ja Naltreksonin, joilla pyritään estämään alkoholinkäyttö ja hälventämään nousuhumalantunnetta, jotta juominen ei karkaisi käsistä.

Putken päässä nähdään vain yksi ongelma, eli päihderiippuvuus ilman syitä tai seurauksia, jota sitten putkikatseisesti yritetään hoitaa.

Esimerkiksi masennuksesta puhuttaessa, on usein äärimmäisen vaikea päätellä, johtuuko tämä päihteistä vai onko masennus laukaissut pakonomaisen tarpeen hakea helpotusta pahaan oloon alkoholista.

Oli mielenterveysongelma mikä tahansa, on tärkeää saada se hallintaan, ennen kuin se johtaa päihteiden käyttöön. On kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että päihdeongelma halutaan saada ensin hallintaan, ennekuin mielenterveysongelmaa aletaan edes hoitamaan.

67 prosentilla kaksisuuntaista mielialahäiriötä on myös
diagnoosi päihteiden väärinkäytöstä.
Lääkehoito on useimmiten ainoa olemassaoleva hoitomuoto mielenterveysongelmiin ja mielenterveysongelmat hyvin yleinen syy alkoholinkäyttöön. Kumpikin ongelma vaikuttaa vahvasti toisiinsa.

On laskettu, että yli puolet päihdeongelmaisista kärsivät myös mielenterveydenongelmista.  Kaksoisdiagnoosin, eli samanaikaisen mielenterveys- ja päihdeongelman mahdollisuutta ei kuitenkaan tutkita riittävästi, vaan yritetään hoitaa alkoholismia muista ongelmista piittaamatta.

Kaksoisdiagnoosipotilaiden hoito perustuukin pitkälti sattumanvaraisuuteen ja yksilön omaan kykyyn ajaa omaa asiaansa.

Psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta on viitannut psykiatriseen ja päihdepoliklinikkaan seuraavasti:

"Kyse on organisaation ongelmasta. Kukin ajattelee omaa osaansa eikä katso kokonaisuutta potilaan kannalta. Meiltä puuttuu myös osaamista. Kaksoisongelma kyllä tunnetaan, mutta meillä ei ole riittävää koulutusta sen hoitamiseen.”


Olen vaatimalla vaatinut kaksisuuntaisen mielialahäiriöni ja alkoholiriippuvuuteni samanaikaista hoitoa vetoamalla siihen, että ongelmani nivoutuvat niin saumattomasti yhteen, että niitä on myös hoidettava samanaikaisesti. Tähän ei hoitotahojen eväät riitä heidän kapeakatseisuuden ja riittämättömän koulutuksen ja kokemuksem vuoksi. 

Tällä hetkellä hoitoni perustuukin yhteistapaamisiin ja kaksoisdiagnoosin integroituun hoitoon Kivelän psykiatrisella poliklinikalla, jossa olen onnistunut saamaan sekä päihdepoliklinikan että psykiatrisen puolen työntekijät saman pöydän ääreen.

Nyt olen ollut monien mutkien, katkojen ja kuntoutusjaksojen sekä jatkuvan psykiatrisen hoidon ja säännöllisen lääkityksen ansiosta täysin päihteettömänä 2½-vuotta. Kaksisuuntainen mielialahäiriöni on lähes oireeton ja mieleni tasapainossa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito