Kaksi vaivaa, yksi hoito

Tom Merilahti A-klinikkasäätiön Tiimi-lehdessä

Päihteet eivät välttämättä ole päihderiippuvuuden syy. Riippuvuuden taustalla on usein mielenterveyden ongelmia, joihin haetaan helpotusta päihteillä. Tämä on monilla päihderiippuvuuden alku ja juuri.

On äärimmäisen vaikea päätellä, johtuuko esimerkiksi masennus päihteistä, vai onko masennus laukaissut pakonomaisen tarpeen hakea helpotusta pahaan oloon päihteistä.
Kahden ongelman kohdalla, jossa ongelmat ruokkivat vahvasti toisiaan, kutsutaan  kaksoisdiagnoosiksi. Samanaikaisiin mielenterveys- ja päihdeongelmiin pitäisi aina puuttua yhtä aikaa ja hoitaa niitä yhdessä ja yhdenaikaisesti. Ellei näin tehdä, kumpaankaan ongelmaan on turha odottaa helpotusta.

On kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että päihdeongelma halutaan ensin saada hallintaa, ennen kuin mielenterveysongelmaa halutaan edes hoitaa.

Kaksoisdiagnoosipotilaiden hoito perustuukin pitkälti sattumanvaraisuuteen ja yksilön omaan kykyyn ajaa asiaansa, joka vain aniharvalta ongelmista kärsivältä 2dg-potilaalta onnistuu.

Lue koko artikkeli:

Kommentit

  1. Minun läheisellä on mielenterveysongelmia, ja se johti siihen että nykyään hänellä on päihderiippuvuus. Sitä on todella ikävä katsoa vierestä. Toivon, että saamme hänelle apua. Ehdottomasti olen samaa mieltä, että päihdeongelma täytyy selvittää ensin, sitten keskittyä muuhun. https://muutosmatkaoy.fi/avopalvelut/paihdetyo

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito