Psykiatri kaksoisdiagnoosin hoidosta

Oma psykiatrini Kivelän psykiatrisella poliklinikalla on psykiatrian erikoislääkäri Minna Sadeniemi. Hän on erikoistunut kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja on yksi viidestä Kaksisuuntainen mielialahäiriö - Opas sairastuneelle ja heidän läheisilleen -kirjan kirjoittajasta. 

Kysyin Minnalta, miten 2dg-potilaiden hoitoa voitaisiin parantaa?


”Psykiatrista ja päihdepuolen osaamista on harvoin samalla työntekijällä." 

"Psykiatriaan erikoistuvat lääkärit, eivät välttämättä ole lainkaan työskennelleet päihdepuolella." 

"Organisaatioiden eriytyneisyys ja osaamisvaje ovat todellinen ongelma."

"Jo toimiminen psykiatrian sisällä vaatii erikoistumista.


Esimerkiksi skitsofrenia vs. masennus tai epävakaa persoonallisuus vaativat erilaiset lähestymistavat. Saatikka sitten kun tähän lisätään päihdelääketiede."

"Erikoistuminen tiettyyn sairauteen tuo syvyyttä, ja uskon että parhaisiin hoitotuloksiin päästään, jos on mahdollista erikoistua, ja kaksoisdiagnoosipotilaat tarvitsevat erikoisosaamista useammalta alalta."

"En tiedä mikä olisi hyvä ratkaisu. Olisiko esimerkiksi psykiatrisissa tiimeissä hyvä olla päihdeongelmiin erikoistunut työntekijä? Vastaavasti päihdepuolella voisi olla psykiatriaan perehtyneitä."

"Omassa työssäni olen pyrkinyt noudattamaan seuraavaa periaatetta: 
Potilaat, joilla on vakava psykiatrinen sairaus ja lievä päihdeongelma, pitäisi voida hoitaa kokonaan psykiatrialla myös päihdeongelman osalta.
Kaksoisdiagnoosin Integroitu Hoito

"Potilaiden, joilla on lievä psykiatrinen häiriö ja vakava päihdeongelma, tulisi saada psykiatrisiin ongelmiin tuki päihdeklinikalta."

"Potilaiden, joilla on vakava päihdeongelma ja vakava psykiatrinen häiriö, tulisi saada hoitoa sekä päihde- että psykiatrisella polilla, siten että hoito suunnitellaan integroiduissa hoitokokouksissa."

Kuten muustakin keräämästäni tiedosta, myös Minna Sadeniemen kommenteista nousee pintaan psykiatrisen ja päihdepuolen eriytyneisyys sekä 2dg:n erikoistumiseen vaadittavan koulutuksen, osaamisen ja kokemuksen puuttuminen. 

Kysyessäni samaa päihdepoliklinikan työntekijöiltäni, en saanut minkäänlaista vastausta.

Kaksoisdiagnoosityöryhmät

Helsingin pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskus on ensimmäisten joukossa perustanut kaksoisdiagnoosityöryhmän, jossa on seitsemän eri alojen edustajaa. Ollessani kertomassa ryhmälle omista kokemuksistani, 2piste:-ryhmästä ja näkemyksistäni kaksoisdiagnoosin hoidossa, esitin kysymyksen: Mitkä ovat työryhmän ja sen työskentelyn päämäärät. Kukaan ei osannut vastata!
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito