Kaksoisdiagnoosipotilaiden hoito on sattumanvaraista


HS Mielipide 6.11.2016 - Jos psykiatrisella ilmenee, että henkilöllä päihdetausta, hoitosuhde siirretään herkästi päihdepolille, kirjoittaa Tom Merilahti. 

NIMIMERKKI Turhautunut kirjoitti (HS Mielipide 1.11.), että huumeidenkäyttö esti masennuksen hoitamisen: mielenterveys- ja päihdepalvelut eivät halua tai kykene hoitamaan asiakkaitaan. Ongelman ydin on psykiatria- ja päihdepalveluiden eriytyneisyydessä.


Mielenterveys- ja päihdeongelmien yhteisesiintyvyyttä kutsutaan kaksoisdiagnoosiksi. Kysymys on paljon suuremmasta ja vaikeammin hoidettavasta ongelmasta kuin yksittäisessä mielenterveys- tai päihdeongelmassa, koska 1 + 1 = 3!

On harvinaista, että potilaalla olisi "vain" yksi mielenterveys- tai päihdeongelma. On tutkittu, että yli 50 prosentilla mielenterveysongelmaisista on päihdeongelmia. Päihdeongelmaisilla esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus ja unettomuus ovat vieläkin yleisempiä.

Kaksoisdiagnoosista kärsivät jäävät helposti kahden tuolin väliin, jolloin vaarana on jäädä heitteille hoitojärjestelmän ulkopuolelle. Psykiatria- ja päihdepalveluja tarjoavat ajattelevat liikaa omaa rooliaan eivätkä halua tai uskalla astua mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Yhdessä paikassa hoidetaan yhtä ja toisessa toista ongelmaa. Kaksoisdiagnoosissa ei ole yhtä ilman toista. Siksi ongelmia on myös hoidettava yhdessä  ja samanaikaisesti.

Kun ihminen avaa päihdepoliklinikan oven, hänet leimataan samalla sekunnilla alkoholistiksi tai narkomaaniksi. Kukaan ei kysy eikä kartoita, syitä päihderiippuvuuden taustalla.

Jos psykiatrisella ilmenee, että henkilöllä on päihdetausta, hoitosuhde siirretään herkästi päihdepolille, jolloin mielenterveysongelma jää helposti hoitamatta.

Niin kauan kun kaksoisdiagnoosin hoitoon ei saada koulutusta, ei synny kokemusta eikä tarvittavaa erikoisosaamista. Nyt kaksoisdiagnoosipotilaiden hoito perustuu sattumanvaraisuuteen ja potilaan omaan kykyyn ajaa asiaansa.

Koska vain harvalla on tähän voimavarroja, olen perustanut vertaisryhmän kaksoisdiagnoosista kärsiville http://facebook.com/groups/KAKSOISPISTE

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kolmoisdiagnoosi

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoito